Dlaczego warto jeść awokado częściej?

Dlaczego zwolennicy zdrowego cateringu dietetycznego Opole tak często dodają awokado do swoich posiłków? Jakie są jego szczególne właściwości?

Co jest takiego wyjątkowego w awokado, czyli 6 powodów, aby jeść go częściej:

  1. Zawiera dużo kwasów omega. Odpowiadają one za obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia;
  2. Bogate w błonnik.  Błonnik daje sytość, której potrzebujesz na diecie, a także zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Pomimo dość wysokiej wartości kalorycznej awokado (160 kalorii na 100 gramów), owoc ten jest polecany przez dietetyków Fit Body, gdyż pozwala na długo zapomnieć o uczuciu głodu, będąc jednocześnie dobrym dla organizmu. Przy okazji, niektóre badania twierdzą, że ludzie, którzy regularnie spożywają awokado, ważą mniej;
  3. Zawiera dużo potasu. Pomyśl o owocach z największą zawartością potasu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pomyślisz o bananie. Jednak ostatnie badania wykazały, że awokado ma nawet więcej potasu niż banany. 
  4. Dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim mówimy o kwasie oleinowym, który zwalcza raka i ma pozytywny wpływ na procesy metaboliczne w organizmie. Jedną z unikalnych cech awokado jest to, że jego nienasycone tłuszcze są odporne na ciepło, więc można je nawet upiec;
  5. Awokado ma pozytywny wpływ na serce. Jak wiadomo, jedną z przyczyn chorób układu krążenia jest wysoki poziom cholesterolu. Badania wykazały, że regularne spożywanie awokado obniża poziom „złego” cholesterolu o 20 procent;
  6. Jeśli dodasz awokado do innych potraw cateringu dietetycznego Opole, staną się one zdrowsze. Awokado zwiększa wchłanianie niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach co najmniej 2,5-krotnie, a niektórych aż 15-krotnie (mowa tu o witaminach A, K, E i D).

Regularne spożywanie awokado pomoże więc utrzymać figurę w dobrej kondycji, a także poprawi stan zdrowia. Czy nie sądzisz, że trudniej będzie Ci przejść obojętnie obok tego zielonego owocu w sklepie?

 


Opublikowano

w

, , ,

przez