Jak samemu zadbać o zdrowy jadłospis?

Każdy z nas robi wszystko, by utrzymać dobrą sylwetkę, niezależnie od pory roku. Chodzimy na siłownię, uprawiamy aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, zdrowo się odżywiamy, a także wstrzymujemy się od zjedzenia dużej ilości słodyczy i innych tuczących produktów. Jednak trzeba wiedzieć, jak przygotować posiłki, żeby zaspokoić potrzeby na daną porę dnia. Wbrew pozorom jest to bardzo ważne, gdyż nasz metabolizm jest różny o każdej porze dnia i musimy nasz jadłospis dopasować do naszych warunków fizycznych. Nie możemy ani dać za mało, ani za dużo, gdyż wtedy nasz organizm zareaguje negatywnie na niedobory jedzenia lub jego nadmiar. Od tego wszystkiego zależy, jak nasza dieta online (od Greencook) wpłynie na nasz wygląd zewnętrzny i na nasze zdrowie.

Prawidłowy bilans energetyczny

Najwięcej energii należy spożyć, jedząc obiad; tam zapotrzebowanie wynosi nawet 35% w ciągu dnia. Zawartość kaloryczna drugiego głównego dania dnia musi być równa śniadaniu i drugiemu śniadaniu, z tym że ilość energii pierwszego posiłku dnia musi być 3-5 razy większa niż w przypadku lżejszej wersji spożywanej między pierwszym śniadaniem a obiadem. Taki rozkład musi dać nam energię na cały dzień i zapewnić sprawne działanie kilka godzin po pracy. Na koniec dnia należy spożyć kolację, której zawartość powinna wynosić 1/5 zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia. To daje odpowiednią pracę układu pokarmowego, która nie spowoduje nagromadzenia się niepotrzebnych tłuszczów w ciągu nocy. Abyśmy nie przytyli podczas spania, nie możemy podjadać żadnych słodyczy lub innych słodkości. Te możemy spożyć przed kolacją, jednak zawartość kaloryczna podwieczorka nie może przekroczyć 10% w ciągu dnia. Planując dzienny jadłospis, koniecznie musimy zwrócić uwagę na nasze ograniczenia żywieniowe. Nie możemy np. spożywać produktów mlecznych, jeżeli mamy skazę białkową. Zanim ułożymy nasz własny jadłospis, sprawdźmy, których produktów nie możemy spożyć, gdyż ich spożycie mimo biologicznych zakazów może spowodować bóle głowy, zaburzenia układu pokarmowego, czy też inne dolegliwości. Oczywiście sprawdźmy i przeliczmy kaloryczność poszczególnych składników, żeby utrzymać odpowiednie proporcie poszczególnych posiłków. Każde, nawet najmniejsze, zaburzenie rytmu żywieniowego może sprawić, że nie utrzymamy naszej szczuplej sylwetki i cała dieta może przynieść negatywne skutki, ale dopóki nie jest za późno, możemy zmodyfikować nasz plan jedzeniowy tak, by zachować odpowiednie proporcje energetyczne.

Nasza własna dieta online może być zarówno zdrowa, jak i odpowiadająca naszym preferencjom żywieniowym oraz bogata w składniki, które uwielbiamy. Jednak trzeba pamiętać o zasadach związanych z proporcją energetyczną oraz ograniczeniami żywieniowymi. Można też przekonsultować z dietetykiem, który doradzi, w jaki sposób się odżywiać, co można dodać do naszego jadłospisu, czy też jakich produktów unikać. Każdy moment na poszerzenie wiedzy żywieniowej jest dobry, tylko nie możemy za bardzo eksperymentować na naszym zdrowiu, gdyż w ten sposób możemy stracić duże pieniądze, które finalnie przeznaczymy na leczenie, które można było uniknąć. Jedzmy zdrowo, ale z głową.

Kategorie